vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Artikler > J

Jordbund

Jordbundens indflydelse og vigtighed for vinens smag, diskuteres stadig. Det er en debat hvor fronterne er trukket op af den nye og den gamle vinverden. I den gamle verden er det især Frankrig, som argumenterer for, at vin i høj grad er et produkt af sit terroir og derfor også af jordbunden. Den nye verden mener derimod, at den afgørende forskel på kvaliteten skyldes klimatiske forhold. Fransk vin sælges i høj grad på sit terroir. Forskellen på en vin fra Pauillac og Saint Julien er således ikke meget mere end nogle km., hvorfor klimaet praktisk talt er identisk. Ikke helt overraskende, forskes der fra fransk side meget i netop jordbundens betydning for vin.

Jordbund
  • Jorden skal være veldrænet
  • Sten og grus er drænende
  • Mørk jord holder på varmen
At jordbunden spiller en faktor for den endelige vin, erfares på mange vinetiketten, hvor jordbundens sammensætning ofte er udførligt beskrevet. Den afgørende egenskab for en jordbund er permeabilitet. Det er et mål for hvor godt jorden holder på vandet. Frugtbart og dårligt drænet jord resulterer i et højt høstudbytte, hvilket giver mindre intense druer og i sidste ende dårligere vin. Veldrænet jord kan skyldes jordbundens sammensætning, mens også skråninger har en gunstig effekt på dræning. Det kan forklarer, hvorfor skråninger så ofte nævnes i vinsammenhænge. Skråninger indgår ofte i vinens eller områdets navn, eksempelvis côtes i Frankrig og colli i Italien.

Nu angiver man aldrig permabilitet på etiketten, i stedet angives jordbundens sammensætning. Det siger næsten sig selv, at tykt og klæbrigt ler holder godt på nedbør, mens grus og sten holder dårligt på nedbør. Vinstokke plantet i meget grusholdigt jord, kræver derfor større mængder nedbør, mens vinstokke plantet i ler, kræver god dræning, for ikke at drukne. I Bordeaux er denne forskel meget udtalt: I Médoc indeholder jordbunden store mængder grus, hvilket især passer Cabernet Sauvignon godt. De fleste vine fra Médoc og områdets cru'er, består primært af Cabernet Sauvignon. Bevæger vi os nogle km. længere mod øst, finder vi Pomerol og St. Emilion. Her er jordbunden fuld af ler og den primære sort er nu Merlot, som trives langt bedre end Cabernet Sauvignon her. Det er altså ikke tilfældigt, at de store vine på Cabernet kommer fra Médoc, mens de store på Merlot kommer fra højrebredden.

Jordens farve har også stor betydning for vinen. Mørk jord absorberer solens varme meget bedre end rød eller lys jord. Det er især vigtigt om natten, hvor temperaturen falder. Her vil den sorte jord stadig afgive varme, hvilket især er vigtigt i kølige regioner.

Endelig mener mange, at jordbundens mineralske og kemiske sammensætning afgiver smag til druerne. Dette område er dog stadig meget dårligt forskningsmæssigt belyst, hvorfor vi faktisk ikke ved meget om det.