vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Artikler > A

Alkohol

Alkohol er en essentiel del af vin. Dels påvirker det kroppen og dels har det en afgørende effekt på smag, tekstur, struktur og vinen som helhed. Vin uden alkohol, er ikke defineret som vin.

Hvad er alkohol?

Ordet alkohol dækker over en gruppe af alkoholer. Ofte henvises der til stoffet ethanol, som igen er et navn for ethyl alkohol. Ethanol produceres under gæringen og kan derfor ikke undgås i vin. Jo længere tid gæringen forløber, jo mere alkohol vil vinen indeholde. Ved gæring kommer koncentrationen sjældent over 15 vol.%, men ved destillation kan opnås en koncentration på op til 96 vol.%. Alkoholindholdet kan groft inddeles i tre, bordvin 8-15%, mousserende vin 8-12%, hedvin 17-22%. Hvis alkoholen er fremkommet naturligt under gæringen, vil den få vinen til at virke sød. Det kan også få vinen til at virke bitter, især hvis den overskygger smagen. Det giver nærmest en følelse af at drikke ren alkohol. Dette er især udtalt for hvidvine, der er mere påvirkelige af høj alkohol. Alkohol gør også vinen mere tyk, se viskositet. Og endelig kan for meget alkohol resultere i en varm vin.

Alkohols påvirkning af vinens smag

Alkohol er farveløst og har ingen aroma i sig selv, men har stor indvirkning på hvordan vinen smager. For en vin i balance, bør alkoholen ikke være markant. Vine med et relativt højt alkoholindehold, kan virke søde og varme. De kan virke søde, på trods af, at de ikke indeholder noget restsukker. Ved et meget højt alkoholindhold kan de få en varm og næsten brændende eftersmag - tænk på ren spiritus.

Alkohol og viskositet

En anden vigtig egenskab som alkoholen bidrager med, er vinens viskositet og krop. En fed vin med stor krop, vil næsten altid være rig på alkohol. Det betyder ikke nødvendigvis, at vinen også er sød. Det afhænger af om vinen er i balance. Endelig kan et højt alkoholindhold resultere i en længere levetid, da vine med lavt ethanolindhold er mere sårbar over for bakterieangreb.

Alkohol reagerer med andre stoffer i vinen, som udskilles estere. Estere er dufte og har derfor stor betydning for vinens aroma.