vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Ø Å
Artikler > A

Aroma

En vins duft eller næse. Ordet aroma benyttes ofte om unge vine, mens der om ældre vine benyttes termen bouquet. En vins aroma kan opdeles i primære, sekundære og tertiære dufte. De primære aromaer arves fra druesorten, mens de sekundære og tertiære aromaer, udvikles i takt med at vinen modnes og udvikles. Det betyder også, at mange aromaer først udvikles sent i modningsprocessen, hvorfor vinens næse ikke bliver særligt udviklet i år, hvor der ikke er tilstrækkeligt med sol.

Aromafaktorerne er forskellige fra druesort til druesort. Nogle druesorter udvikler deres aroma i et køligt klima og er derfor mere egnet til et tilsvarende klima, som vi fx finder i Europa. Andre druesorter kræver varme for at udvikle sin aroma og gør sig derfor bedre i den Nye Verden. Det spiller også ind, hvornår druerne høstes, da aromaerne udvikles over tid og kan forsvinde igen, hvis de bliver overmodne. Det er derfor vigtigt at høste på det korrekte tidspunkt, for at maksimere en vins aroma.

Nedenfor vises aromahjulet, som beskriver aromaer i tre niveauer. Den overordnede gruppe vises nærmest centrum: