vinlex.dk

-et vinleksikon

VinlandeFrankrigVinlande > Frankrig

Frankrig

Kort over Frankrigs vinregioner

Kort over Frankrig i Frankrig

FAKTAFrankrig som vinland
 • StørrelseVerdens største vinland (kvantum)
 • Areal680.000 km2, heraf min. 800.000 ha. med vin
 • Indbyggere64,5 mio.
 • OpdelingCa. 13 overordnede områder
 • Bedste regionerBordeaux og Bourgogne
 • Primære druesorterCabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay

Frankrig har historisk set været vant til at sætte standarden for vindyrkning og kvalitet. Frankrig har et gunstigt klima, der hverken er for varmt eller for koldt – og det har franskmændene forstået at udnytte og perfektionere gennem de seneste 2.600 år. De har systematisk fundet frem til de områder af landet, der er bedst egnet til vindyrkning - det er de områder vi i dag kender og ser på etiketterne. Denne proces er mange af de oversøiske lande først lige ved at tage hul på. Fransk vin spænder over alle vintyper og smagsvarianter, fra de kraftige krydrede fuldmodne vine i Rhône og Languedoc-Roussillon, til de elegante silkebløde vine fra Bourgogne længere mod nord. Og så er der selvfølgelig Bordeaux, der i sig selv spænder over mange variationer og nuancer - for mange er det epicenteret for god vin.

Grundet landets historiske placering som vinland nr. 1, har franskmændene været sløve til at tage konkurrencen fra den Nye Verden seriøst. Her er produktion, og ikke mindst kvaliteten, stærkt stigende og de vender i den grad op og ned på, hvad en flaske vin bør koste. Ingen kan være uenig i, at en stor del af fransk vin er tynd, tarvelig og faktisk ikke værd at drikke. Priserne starter højt, sammenlignet med de oversøiske lande. Det har forbrugerne selvfølgelig bemærket. Køber man oversøisk vin, får man som regel hvad man betaler for, uanset område og årgang. At købe fransk vin er anderledes og mere kompliceret. Her skal man have en vis viden om geografi, druesorter og ikke mindst årgange, for ikke at drukne i en tynd flaske konsumvin. Franskmændene er dog begyndt at ændre holdning eller måske snarere at bløde op for deres arrogance. Det ser vi især i Sydfrankrig, hvor der bliver eksperimenteret med nye druesorter, nye teknikker og produktionsmetoderne forbedres og omstilles.

De franske druesorter

Det er fra Frankrig, at de mest kendte druesorter stammer fra. Faktisk kommer stort set alle de internationale druesorter fra Frankrig. Det gælder både Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og Chardonnay - til sammen dækker de nok over fire af de mest kendte og udbredte druesorter. Da den franske vinlovgivning dikterer, hvilke druesorter der må benyttes på et givent område, er druesorterne ikke beplantet over hele landet, men er i stedet tæt knyttet til en region. Det forklarer til dels, hvorfor druesammensætningen sjældent fremgår af etiketten på en fransk flaske vin - man ved, at Gammay er lig med Beaujolais, Pinot Noir er lig med Bourgogne osv. En undtagelse herfra er Alsace, som under tysk indflydelse, næsten udelukkende fremstiller hvidvin på enkeltdruer. Det er ikke just at tage kunden i hånden, men sådan har det altid været.

FAKTA Mest udbredte druesorter i Frankrig
 • Merlotrød14%
 • Grenacherød11%
 • Ugni Blanc (hvid)10%
 • Syrah (rød)8%
 • Carignan (rød)7%
 • Cabernet Sauvignon (rød)7%
 • Chardonnay (hvid)5%
 • Cabernet Franc (rød)4%
 • Gammay (rød)4%
 • Pinot Noir (rød)3%

Fransk vinlov, klassifikation og oprindelsesgaranti

Frankrig var pionerer til at lovgive omkring og klassificere vin. De var først til at indføre et oprindelsessystem, det såkaldte Appelation D'Origine Contrôlée (AOC). Lignende lovgivninger eksisterer i dag for alle andre store vinproducerende lande.Loven har til formål at sikre forbrugeren, at visse betingelser altid er opfyldt, når den kommer fra et specifikt område.Der stilles eksempelvis krav til tilladte druesorter, udbytte og lagring.Dernæst har mange af de store områder officielle og uofficielle klassificeringer af de enkelte vinslotte.Den mest kendte rangordning er den fra Bordeaux, hvor vinene inddeles fra 1. til 5. cru, det såkaldte Cru Classé system.

Den franske vinlov skal ikke kun sikre at visse regler overholdes, den skal også sikre, at en vin afspejler dens terroir.Det er et fransk udtryk for, at en vin afspejler sit geografiske ophav, jordbund, klima etc.Fransk vin bygger altså på stærke traditioner, der kun langsomt og bureaukratisk tilpasses.Terroir-begrebet står i stærk modsætning til den Nye Verdens varietal vine.

Det franske kvalitetssystem hedder Appellation d'Origine Contrôlée. Det stammer fra 1935 og kontrolleres af Institut National des Appellations d’Origine (INAO).Frankrig har dermed et af de ældste systemer i verden, til at regulere og beskytte vinproduktion. De fleste andre landes lovgivning, er udformet på baggrund af den franske.Lovgivningen inddeler vinen i fire kategorier, hvoraf de to falder indenfor EU's kategori for bordvine mens de sidste to falder indenfor kategorien kvalitetsvin.

NavnFork.%Beskrivelse
Vin de Table francaisVdT12%I denne lave kategori er det forbudt at angive område eller lignende. Vinen er ens fra år til år, gør ingen fortræd, men glæder absolut heller ingen, som smager bare en smule på hvad der er i glasset. Ca. 1/4 af al fransk vin tilhører denne kategori, som heldigvis drikkes lokalt.
Vin de paysVdP34%Denne kategori stammer fra 1973. Den giver vinbønderne mulighed for at angive regionale og lokale forhold, så den altså ikke længere er anonym, som er tilfældet med den laveste kategori.
Vin Délimité de Qualité SuperieureVDQS1%Denne klasse er ganske lille, efter stort set alle vine i 1985 blev rykket en klasse op, for bedre at kunne stå distancen overfor konkurrenterne. En ren skrivebordsøvelse.
Appelation D'Origine ContrôléeAOC53%AOC er en geografisk oprindelsesgaranti. Står der Margaux på etiketten, ja så kommer den også fra Margaux. Hvert område har sine egne regler omkring udbytte, druer etc., som skal overholdes.
Der er omkring 500 forskellige appellationer defineret i Frankrig.