vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Artikler > M

Malolaktisk

Efter den første gæring, alkoholisk gæring, ledes vinen over i nye tanke, hvor en andengæring finder sted. Den tager typisk 3-6 måneder. Formålet med den sekundære gæring er at gøre vinen klarere, blødere og mere kompleks. Mosten fra første gæring er barsk og meget grumset. Kemisk sker der det i anden gæring, at æblesyre (malinsyre) omdannes til mælkesyre (laktat), som er en meget blødere syre.

Anden gæring
  • Syren blødgøres
  • Vinen bliver klarere
  • Nye træfade afgiver aroma
Efter den malolaktiske gæring er vinen klar til at komme på flaske eller lagre videre på egefade. Nye egefade afgiver aromaer og gør derfor vinen mere kompleks. Vinen kan ånde gennem det nye træ. Gamle træfade har absorberet så meget vinsten, at de ikke længere kan ånde og derfor ikke afgiver aromaer vil vinen.