vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D F G I K L M N O P R S T V W X Z
Luk
Druesorter > B

Barbera

FAKTABarbera
  • OphavBarbera
  • FarveBlå
  • OprindelseItalien
  • Primære områdePiemonte
  • DuftnoterKirsebær, rosin, blomme
  • SynonymerIngen kendte

Barbera er en af de mest plantede røde sorter i hele Italien. Det medfører at produktionen er høj og ofte er vinene uden karakter. Men i Piemonte er det helt anderledes. Her er Barbera egnes stolthed, måske lige efter Nebbiolo. Druens skind er dybrød, hvilket resulterer i meget mørke vine. Den er rig på syre, men praktisk talt uden garvesyre! Barbera-vine kan derfor lede tankerne hen på hvidvin, altså vine med syre, men uden den udtørende garvesyre, som kendes fra rødvin. Duften og smagen er krydret og kendetegnet af bitre kirsebær. Flere og flere moderne vine er yderligere fadlagret, hvilket løfter vinen til et helt andet niveau.

Vine på Barbera er ikke store og komplekse vine som fx Barolo, der produceres side om side med Barbera i Piemonte. Men ikke desto mindre interessante og charmerende vine med medium fyldig krop med den specielle egenskab, at garvesyreindholdet er meget lavt og syreindholdet højt. Det høje syreindhold giver et godt modspil i varme år, hvor det balancerer en høj alkoholstyrke. Syreindholdet gør også vinen særdeles velegnet til let og lyst mad og kan endda benyttes til fisk, som var det en hvidvin, igen fordi garvesyreindholdet er lavt. Endelig er det en ideel ledsager til Italiens fastfood, dvs. pizza og pasta, og andre tomatrige retter.

Barbera dyrkes i det meste af Italien, men det er de tre Babera DOC'er i Piemonte, som står for kvaliteten: Det er Barbera d'Alba, Barbera d'Asti og Barbera del Monferrato. Men også Californien og Argentina eksperimenterer i stigende grad med sorten.