Argentina
Kort over Argentina i Argentina
- Størrelse: Verdens 5. største vinland (kvantum)
- Areal: 2,8 mio. km2,
- Indbyggere: 40,3 mio.
- Indeling:
- Bedste regioner: Luján de Cuyo og centrale Mendoza
- Primære druesorter: Malbec, Bonarda, Torrontés
Argentina og Chile nyder begge godt af et tørt og stabilt klima. Europæiske vinproducenter lever konstant med en fare for frost, for megen regn eller for lidt sol. I Argentina er det bestemt hverken sol, varme eller et stabilt klima der savnes. Derimod er manglen på nedbør et større problem. I stedet benyttes vand fra Andesbjergene til at kunstvane vinmarkerne. Ønologer fra Europa flyves i stigende grad til Argentina, for at gøre brug af deres ekspertise til udvælgelse af druesorter og til at anlægge nye vinmarker. Vinmarkerne planlægges og designes simpelthen fra bunden, med den nyeste faglige viden som rettesnor. Omvendt er de fleste Europæiske vinmarker anlagt længe før vin var andet end et rusmiddel, markerne ligger hvor der dengang var plads og druesorterne var de lokalt tilgængelige. Ydermere nyder Argentina godt af, at der ikke eksisterer end striks vinlovgivning, der dikterer hvilket druer der må benyttes hvor, som det kendes fra Spanien, Italien og Frankrig. I Argentina kan druesorter sammensættes efter producentens ønske og de kan dyrkes hvor det vurderes at give det bedste resultat.
Argentina er verdens femte største vinproducent. Alligevel er argentinsk vin først for nyligt kommet på de europæiske hylder. For 10-15 år siden blev argentisk vin ikke regnet for noget uden for Argentina. Det meste blev også drukket lokalt, så det var ikke et stort problem. I midten af 90'erne blev Argentinas økonomi kraftigt forværret og det lokale vinsalg fald drastisk. De Argentinske producenter måtte derfor i stigende grad forsøge at afsætte deres vin udenfor Argentina. For at kunne sælge vinen udenfor Argentina, måtte kvaliteten kraftigt op. Samtidig begyndte udenlandske investorer at investere i argentinske vinmarker. De to faktorer tilsammen skabte en positiv spiral, som i dag stadig er i opadgående retning. Kvaliteten bliver simpelthen bedre og bedre år for år. De nye tiltag har i den grad båret frugt og i takt med, at de mange nye vinstokke bliver ældre, skifter vinen også karakter. En af de fremtrædende investorer, er den legendariske vinkonsulent Michel Rolland.
Klima i Argentina
Den største udfordring i Argentina er klimaet, især varmen fra den bagende sol. For meget varme giver overmodne druer, der resulterer i flade, tunge og søde vine, som ikke falder i europæernes smag. Løsningen er at anlægge vinmarkerne i højden, hvor temperaturen falder betydelige grader, og dermed skabe et mere gunstigt mesoklima. Argentina er varmere og tørrere end Chile, hvorfor vinene har en højere alkoholstyrke, er sødere og har mindre syre. De kan minde om vin fra Australien. Argentinerne er dog, som australierne, blevet dygtige til at tøjle klimaets påvirkning, så argentinsk vin ikke nødvendigvis er lig med søde og flade vine.