vinlex.dk

-et vinleksikon

VinlandeAustralienVinlande > Australien

Australien

Kort over Australiens vinregioner

Kort over Australien i Australien

FAKTAAustralien som vinland
  • Størrelse: Verdens 6. største vinland (kvantum)
  • Areal: 7,7 mio. km2
  • Indbyggere: 21,3 mio.
  • Opdeling: 7 regioner, der ingen er inddelt i zoner.
  • Bedste regioner:
  • Primære druesorter: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay

Vindyrkning i Australien er et relativt nyt fænomen i forhold til Europa. De første vinplanter kan spores til 1791, men vi skal helt frem til 1950'erne for at finde australsk kvalitetsvin som vi kender den i dag. Alle vinplanter er af sorten Vitis vinifera importeret fra Europa. Australien har ingen nationale druesorter, ej heller krydsninger eller hybrider. I Australien produceres alle vintyper på en bred palette af druesorter. Der dyrkes vin lige fra aromatisk tør hvidvin til sherrylignedne hedvin. Men der dyrkes også vine som er helt sine egne og som ikke findes i resten af verden. Det gælder for ikke-fadlagret Semillon fra Hunter Valley, hedvine på Muscat og Tokay fra Victoria. Hvis man alligevel skal tale om en nationalsort, er det Shiraz. Den står for en fjerdedel af alle de australske vinstokke.

Australsk vin

Da Australien ikke har nogle traditioner at leve op til, har de stjålet det bedste fra den etablerede vinverden. Der er således ingen regler om hvor hvilke druesorter må benyttes, hvordan de skal sammensættes, for at leve op til lokal lovgivning etc., som det kendes fra Frankrig, Italien og Spanien. Udgangspunktet var Frankrig, hvorfor alle de klassiske druer herfra er at finde. I dag har Australien dog alligevel fundet sin egen stil og har en stor indflydelse på verdens vinscene. Grundet det varme klima, er mangel på sol aldrig et problem. Faktisk er klimaet så stabilt, at de australske vine ligner hinanden så meget fra år til år, at de fleste producenter bevidst ændrer en lille smule på druesammensætningen, så forbrugeren ikke drikker den samme vin hvert år. Der benyttes kommercielt omkring 130 druesorter i Australien. De 10 mest udbredte druesorter er:
DruesortFarveAndel
Shirazrød25%
Chardonnayhvid18%
Cabernet Sauvingnonrød16%
Merlotrød6%
Sémillonhvid4%
Sauvignon Blanchvid4%
Pinot Noirrød3%
Rieslinghvid3%
Grenacherød1%
Mourvèdrerød0,5%
Der benyttes ofte en særlig blanding i Australien, kaldet GSM. Den består af Grenache, Shiraz og Mourvedrè. Det er en blanding der oprindeligt er kendt fra Sydrhône. Grenache er den letteste af de tre druesorter. Den tilfører vinen varme, alkohol, frugt og tannin. Shiraz tilfører farve, rygrad og power, mens Mourvedrè står for elegancen.

Klima

Australien er et stort land, hvor der dyrkes vin i alle stater. Klimaet svinger derfor fra sne til ørken og kan ikke entydigt beskrives. Landet kan opdeles i to zoner, de sydlige stater Western Australia, South Australia, Victoria og Tasmanien og resten som dækker Queensland og New South Wales. De sydlige stater har et tidligt forår, en tør sommer med temperaturer fra 25-35 grader celcius, efterfulgt af en vinter. Havet spiller en mindre væsentlig rolle, da det er varmere end fx Californien. Temepraturen svinger derfor mindre end for mange andre kystområder. Klimaet i Australien betyder at man aldrig, uanset prisen, får fat i en tyndbenet vin, som ofte kan være tilfældet i Europa. Det er dog ikke ensbetydende med, at man for enhver pris får et godt glas vin. Druerne har nemt ved at blive overmodne, med en overvægt af sødme, der næsten kan virke kvalmende. Australierne er dog blevet meget bedre til at tæmme denne sødme, dels ved at tilsætte kunstig vinsyre under den første gæring.

Producenter

Der er flere end 2.000 vinproducenter spredt over Australien. De fleste producenter er små med få år på bagen. Af de 2.000 er flere end 1.800 kommet til efter 1970. De fleste producenter er altså meget unge, især set i forhold til Europa, hvor mange vingårde er gået i arv igennem flere generationer. At de fleste er små producenter, er tydeligt når man ser på de fem største producenter i Australien. Hele 94% af den samlede druehøst kommer fra en af de fem største producenter: Foster's, Constellation, Pernod Richard, McGuigan Simeon eller Casella.

Historie

I 1788 bragte admiral Arthur Phillip de første vinstiklinger til Australien. Han medbragte dem fra Kap Det Gode Håb i Afrika. Hans forsøg på at skabe vin på australsk grund fejlede. Men vedvarende forsøg af andre kolonister gav resultat og i 1820'erne var den først vin til salg. I 1822 blev den første vin eksporteret af Gregory Blaxland. I 1830 blev de første vinmarker tilplantet i Hunter Valley. I 1833 medbragte James Busby en håndfuld internationale druesorter fra Frankrig og Spanien. Herfra steg kvaliteten i takt med, at europæiske kolonister ankom til kontinentet med viden og erfaring, fra den mere etablerede vinscene i Europa.

De første vinproducenter havde mange udfordringer. Ikke mindst med klimaet, som var fundamentalt anderledes end det man dengang kendte fra Europa. Men udfordringerne blev tacklet og i 1873 vandt nogle australske vine stor anerkendelse i en fransk blindsmagning. Dette gav genlyd både i Frankrig og Australien og siden da, har australske vine vundet priser for deres vine.

Australsk vinlov, klassifikation og oprindelsesgaranti

Den australske oprindelsesgaranti hedder Label Integrity Program (LIP). Lovgivningen foreskriver, at såfremt der er angivet et område eller en druesort, skal mindst85% af druemosten komme fra det angivne området eller den angivne sort - yderligere skal mindst 85% af druemosten komme fra den angivne årgang. Er der angivet flere druesorter, skal de angives i faldende orden.