Nebbiolo
- OphavNebbiolo
- FarveBlå
- OprindelseItalien
- Primære områdePiemonte
- DuftnoterHindbær, ribs, blåbær, kirsebær, rose, viol, trøffel, peber, chokolade, røg
- Synonymer
Nebbiolo er kongen af de italienske druesorter. Den står også meget stærkt blandt alverdens druesorter og er anerkendt for at stå bag store og komplekse vine. Det er vine med fuld krop som kan lagres i 10-20 år. Den er råstoffet bag Barolo og Barbaresco, som altid laves 100 % på Nebbiolo - ellers må der ikke stå hverken Barolo eller Barbaresco på flaskerne. Udenfor Italien, navnlig i den Nye Verden, gøres der også forsøg med Nebbiolo, men den er svær at håndtere og giver sjældent et godt resultat.
Geografi og klima
Nebbiolo er hyperfølsom overfor klimaet, hvilket er årsagen til, at sorten sjælden ses udenfor Piemonte og endnu sjældnere uden for Italien. De fleste vine på Nebbiolo kommer fra Piemonte i det nordligste Italien. Her skal vinstokkene plantes på de bedste sydvendte skråninger. Gerne 150 til 300 moh., hvis det bliver højere bliver der for koldt. Til gengæld befinder den sig godt med mange forskellige jordbunde, men gør sig bedst i ler og kalksten, som findes omkring Alba.Stil og smag
Nebbiolo er en af de druesorter med det suverænt højeste garvesyreindhold. Dertil er syreindholdet også højt. Det giver vinen et langt liv, men betyder også, at de kan være lukket og utilgængelig i mange år. Mange der har smagt en Barolo eller Barbaresco har sikkert svært ved at forstå hysteriet, når de rammes af det til tider voldsomme syreangreb i munden. Det kan der være to grunde til: pris og kvalitet. Barbaresco, og i særdeleshed Barolo, er dyre vin og mange af dem kræver mange år i kælderen, for at garvesyren bliver blødgjort og vinens smag og aroma skifter karakter. Desværre ligger supermarkederne inde med store mængder af den dårlige slags, som de ihærdigt forsøger at sælge på tilbud - start hos din lokale vinhandler og bed om en drikkemoden en af slagsen, hvis du vil forstå fænomenet. Der er primært to stilarter af Nebbiolo: den klassiske og den moderne. Forskellen er brugen af egefad, som modernisterne er tilhænger af. Som ung er vinen dyb og blåsort. Men allerede efter omkring 5 år skifter den markant farve og bliver mere brun. Aromamæssigt har Nebbiolo en meget bred palette bestående af både bær, florale og vegetale elementer, der ændres markant ved lagring.