vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Artikler > S

Svovl

Svovl er en sulfit, hvis kemiske navn er SO2. Når der på en vin står tilsat sulfitter, er det typisk svovl der henvises til, da EU kræver at netop dette tilsætningsstof skal deklareres. Svovl fungerer desuden som en antioxidant og binder relativt let til ilt. Ilten vil derfor først binde sig til sulfitterne inden vinen begynder at oxidere, hvilket er ét af formålene med at benytte svovl. Svovl benyttes i alle faser af vinifikationen. Det kan tilsættes i små mængder på druerne eller når de presses for at fjerne uønskede bakterier og vildgær, men ikke mere end den alkoholiske og malolaktiske gæring kan gennemføres. Vinen svovles typisk igen når den hældes på beholder og igen når den kommer på flaske for at forhindre oxidering. Det kan også benyttes til at rengøre udstyr, så svovl er en vigtig hjørnesten for mange producenter. I de seneste par år er svovl blevet genstand for en del kritik. Kritikken går bl.a. på at det ensretter vinene, da det i højere grad gør det muligt at styre og kontrollere vinifikationen. Desuden er svovl ikke sundt for menneskekroppen, så der er god ræson i af minimere brugen at det. Der er således vinproducenter der helt forsøger at undgå svovl mens andre blot forsøger at minere forbruget betragteligt.