vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Artikler > G

Geografi og klima

Det er de færreste vinbønder, der har mulighed for frit at vælge hvor i verden de vil anlægge deres vinmarker, men lad os for et øjeblik antage, at vi har. Uanset hvilket land der vælges, er det de samme gunstige forhold der ledes efter. Det gælder om at finde det stykke jord, som har de mest egnede forhold af sol, vand og varme. Det er dog ikke i sig selv nok, at de tre faktorer er til stede, de skal også være det i de helt rigtige mængder. Der må hverken være for varmt eller for koldt, men temperaturen må meget gerne svinge i takt med dagen, så druerne afkøles om natten og opvarmes om dagen.

Afgørende faktorer for klimaet
  • Bredde- og længdegrad
  • Placering ift. kyster og søer
  • Højden over havets overflade

Det de færreste steder på jorden, hvor alle tre faktorer er perfekt afstemt til vindyrkning. I Nordeuropa, hvor vi finder Tyskland og det nordlige Frankrig, herunder Bourgogne, er temperaturen til den kølige side. Samtidig lurer hård vind, kraftig nedbør, hagl og sågar frost, altid om hjørnet. I Sydeuropa finder vi Spanien, der sammen med Sydamerika, Australien og Sydafrika, ikke har problemer med for lidt varme, her er problemet ofte det modsatte. Vejret er for varmt og der falder jævnligt for lidt nedbør.

Alle disse klimatiske forhold skal vinbonden forsøge at kompensere for og udnytte på bedste vis. Ved at plante vinstokkene adskillige hundrede eller tusinde meter over havet, sænkes temperaturen betragteligt. Ved at anlægge vinmarker ude ved kysten, kan der nydes godt af havets lavere temperatur og kølige vindstrøg. Kunstvanding kan kompensere for manglende nedbør. Er der til gengæld for lidt sol, kan vinstokkene plantes på sydvendte skråninger. Det giver flere solskinstimer end en fladere mark.

Vinmarkens geografiske placering og mikroklima spiller altså en kolossal betydning for, om de optimale forhold for vindyrkning, er til stede.