vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Artikler > Å

Årgangstabel

En årgangstabel er en kvalitetsvurdering af en vins årgang. Eksempelvis en vurdering af, hvordan kvaliteten af vine fra Barolo generelt var, i år 2004. Man skærer altså alle vine over én kam. Har en årgang opnået en høj vurdering, betyder det dog ikke, at alle vine fra denne årgang er gode. Omvendt betyder en lav score heller ikke, at samtlige vine fra samtlige producenter er ringe, det år.

Hvorfor er årgangstabeller vigtige? Af den simple grund, at der så meget vin på hylderne, så vi har brug for nogle pejlemærker, til at finde frem til de bedste og her kan en årgangstabel være ét instrument. Kvaliteten af en årgang kan selvfølgelig kun afhænge af eksterne forhold som vi ikke kan kontrolere og det vil altid være vejret. Jordbunden er den samme år for år, vinstokkene kan være nye, de kan være gamle og hvordan vinbonden vælger at sammensætte sin vin lige netop dét år, kan vi ikke sige noget generelt om. Tilbage er altså vejret og netop det spiller en vigtig rolle især i Europa. Anormalt vejr som tidlig frost, voldsomme hagl, lang tørke etc., kan have katastrofale følger for vindyrkningen.

En årgangstabel siger noget om vejrforholdene for det givne år, set i lyset af, hvor gunstigt det har været for vindyrkningen i det pågældende område.