vinlex.dk

-et vinleksikon

VinlandeØstrigVinlande > Østrig

Østrig

Kort over Østrigs vinregioner

Kort over Østrig i Østrig

FAKTAØstrig som vinland
  • Størrelse: I bunden af top 20 (kvantum)
  • Areal: 83.900 km2
  • Indbyggere: 8,3 mio.
  • Opdeling: 4 hovedregioner
  • Bedste regioner:
  • Primære druesort: Grüner Veltliner

Østrig pruducerer primært tør hvidvin på den nationale druesort Grüner Veltliner. Vinene kan minde om dem man finder i Tyskland, men de Østrigske har mere krop og er generelt mere harmoniske.

Vinproduktionen er centreret mod øst. Omkring 70% af produktionen er hvidvin, der primært laves på den nationale sort Grüner Veltliner, selvom 22 grønne sorter er lovlige. Rødvinsproduktionen har de seneste år været stigende. Her må der benyttes 13 forskellige sorter. Der er relativt langt mellem de østrigske flasker på hylderne herhjemme, hvilket overvejende skyldes, at østrigerne selv konsumerer 70-80% af en i forvejen lille produktion.

Klima

Det østrigske klima er kontinentalklima, med barske vintre og varme tørre somre, faktisk varmere end Frankrig. Den gennemsnitlige vintertemperatur er omkring frysepunktet, mens den for sommeren nærmer sig 20 grader. De fleste solskinstimer falder i Burgenland, med flere end 2.000 timer. Mesoklima og nedbør varierer kraftigt i hele landet.

Geografi

De fleste vinmarker i Østrig er anlagt mod øst, længst væk fra bjergene, som mere er kendt for skiturisme. Landet er opdelt i fire hovedregioner, hvor Niederösterreich og Burgenland går for at være de bedste. Niederösterreich står for hvidvine, mens Burgenland excellerer i rødvin og søde vine.

Druesorter

Druesorterne i Østrig afspejler landets geografiske placering mellem Tyskland, Ungarn og Slovenien. Den mest plantede sort er Grüner Veltliner, der står for 36% af beplantningen. Herefter kommer den røde Zweigelt. Welschriesling er også udbredt, men nok så vigtig, står den bag de bedste søde vine.

Østrigsk vinlov, klassifikation og oprindelsesgaranti

DAC - Disctrictus Austria Controllatus er et forholdsvist nyt system. Det er opbygges som det tyske Qualitätswein system, men skal tillige afspejleregionale tilhørsfohold i form af stil og smag.