vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D F G I K L M N O P R S T V W X Z
Luk
Druesorter > C

Carignan

FAKTACarignan
  • OphavCarignan
  • FarveBlå
  • OprindelseFrankrig
  • Primære område
  • DuftnoterHindbær, ribs, blåbær, solbær, sveske, grannål, mørk chokolade, røg
  • Synonymer

Carignan er verdens næstmest plantede druesort - desværre ikke på grund af kvaliteten. Den er bl.a. plantet i Frankrig, Spanien, Italien og Californien, men det er i Languedoc og Roussillon den er mest beplantet. Carignan blev intensivt plantet fra 1950 og frem, da den kan levere et ekstremt højt høstudbytte på mere end 200 hl/ha og dermed er den en potentiel pengemaskine og har uden tvivl fyldt godt op i EU's vinsø i slutningen af det tyvende århundrede. Carignan har mange steder afløst Aramon, som besidder en endnu lavere kvalitet, omplantningen til Carignan var altså et skridt i den rigtige retning, men stadig langt fra den kvalitet forbrugerne kræver i dag.

Carignan er rig på farve, garvesyre, syre og adstringens, men desværre også uden charme og finesse. Den er ikke specielt interessant som ung, lagrer dårligt og derfor heller ikke som gammel. De fleste vinbønder blander den derfor med andre sorter eller vinificerer den efter Beaujoulais-metoden macération carbonique, som blødgør adstringensen og resulterer i en mere rustik vin med en frugtig og parfumeret næse.

Endelig kan man også lave varietal vin på ren Carignan. I de fleste tilfælde bliver den charmeforladte vin som beskrevet ovenfor, men enkelte producenter formår også at få noget større ud af druen. Det er vin baseret på gamle vinstokke plantet i god og veldrænet jord. Dernæst skal udbyttet holdes under 30 hl/ha og endeligt kræves exceptionelt håndværk i såvel marken som kælderen - Carignan er ikke en let drue at lave vin på. Særligt den unge generation har taget den udfordring op i Languedoc-Roussillon, da den er langt større end de mere træfsikre Grenache og Syrah, som alle kan lave vin på. Gå efter de bedste producenter, hvis du vil smage en vertikal Carignan.

Udenfor Languedoc-Roussillon er det især i Californien at Carignan er interessant. Her kan man enkelte steder, navnlig i Ridge Vineyards, finde vinstokke helt tilbage fra 1880. Da alderen på vinstokkene er væsentlig, produceres her mere intense vine, der dog altid er blandet med andre sorter. Ud over Californien er druen at finde i mindre omfang i Spanien og Italien, et omfang der hele tiden formindskes. Også her indgår Carignan som regel i en blandingsvin.