vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Artikler > K

Kvalitetsvin

EU har defineret to kvalitetsgrupper af vin: Quality Wines Produced in Specified Regions (QWpsr) og Table Wine (TW). På dansk kalder vi det for henholdsvis kvalitetsvin og bordvin. Kvalitetsvin er et begreb der nøje er defineret af EU. Formålet er at beskytte fødevarer fra specifikke regioner, mod at blive kopieret og solgt fra andre regioner og i særdeleshed andre lande. Det sikrer dermed, at en Champagne altid kommer fra Champagne og Barolo altid kommer fra Barolo. Lovgivningen gælder ikke kun vin, men også andre fødevarer. Hvis en vin er en kvalitetsvin, er man dermed sikret, at den kommer fra det geografiske ophav som er angive på etiketten - også typisk kaldet appellation. En kvalitetsvin er det modsatte af en bordvin, som ikke garanterer noget. En bordvin kan være en blanding af mange druesorter, fra mange marker, producenter og regioner.

LandBordvinKvalitetsvine
FrankrigVin de Table, Vin de paysVDQS, Appellation Contrôleé
ItalienVino de Tavola, IGTDOC, DOCG
SpanienVino de Mesa, Vino de la TierraDO, DOCa
TysklandTaffelwein, LandweinQualitätswein, Prädikatswein
ØstrigTaffelwein, LandweinQualitätswein, Prädikatswein

De enkelte lande har typisk deres egne lovgivninger, som bygger oven på EU's regler. I Frankrig har de eksempelvis Appellation d'origine contrôlée (AOC) systemet, der stiller krav til høstudbytte, druesorter, lagring og mere, alt efter hvilket kvalitetsniveau vinen tildeles.