Vinlande > Frankrig > Alsace
Vine og anmeldelser
Vine fra Alsace
46 vine til salg fra 59,00 kr.
Anmeldelser fra Alsace
Der er 3 vinanmeldelser.
Årgangstabel Alsace

09
08
07
06
05
04
03
02
01
00
99
98
97
96
95
94
93
92

Alsace (AOC)
Appellationer

Kort over vinregion Alsace
Alsace

Alsace ligger på grænsen mellem Frankrig og Tyskland. Historisk har Alsace både tilhørt Tyskland og Frankrig, under navnene Elsass Alsace. I dag er området fransk. De to rødder kan måske forklare, hvorfor vinene stilmæssigt minder om nogle af dem man kan finde i Tyskland. Unaset hvad, har Alsace altid været kendt for at producere unikke vine på en bred vifte af druesorter. 90% af produktionen er hvidvin. Der er flere end 2.000 vinbønder i Alsace, men hovedparten af den flaskede vin kommer fra færre end 200 producenter. De fleste producenter er staidg familieejede og producerer en bred portefølje af forskellige vine, typisk 6-8, mens de store producenter når imponerende 20-30 forskellige vine.

Klima i Alsace

Alsace har et klima som giver en lange kølig sæson. Vi er relativt langt nord på, så det er vigtigt at vinstokkene får så meget sollys som muligt. De bedste vinmarker vender mod syd og er placeret på skråninger. Området ligger i ly af bjergene Vosges, hvilket gør at nedbørsmængden i Alsace er blandt den laveste i Frankrig. Vinnmarkerne ligger 175-420 moh. Jorbunden er meget varierende, med flere end 20 forskellige sammensætninger. Alsace er i det hele taget et spændende område, med stor variation mellem druesorter, geografi, geologi og ikke mindst antallet af producerede vine.

Vinene fra Alsace

I Alsace laves der både rødvin, hvidvin, mousserende vin og sød vin. Men det er primært hvidvinen Alsace er kendt for. De otte primære sorter er Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Pinot Noir, Pinot Blanc, Muscat, Chasselas og Sylvaner. Udbredelsen af Chardonnay er stigende, men under navnet Pinot Blanc, da Chardonnay ikke er tilladt ifølge lovgivningen. Pinot Blanc, den rigtige, modner først og er lettest at lave vin på. Muscat og Gewürztraminer er mere ustabile og påvirkelige overfor klimaet. De fleste producenter forsøger derfor at sprede risiko og kvalitet ved at plante lidt af det hele, hvilket kan forklare de mange vine der produceres. Ca. 20% af alle marker er tilplantet med Riesling.

I 1983 blev appellationen Alsace Grand Cru oprettet. Vinene skal komme fra en navngiven mark, må kun indeholde druer fra det pågældende år og der må kun benyttes fire druesorter. Udbyttet skal være lavere, 60 hl/ha mod 70 hl/ha i Alsace. Vinene skal analyseres og smages og sukkerindholdet skal være højere end for almindelig Alsace.

Efteråret i Alsace er fugtigt. Det giver i gode år mulighed for at fremstille de to søde varianter Vendange Tardive og Sélection de Grains Nobles. Sélection de Grains Nobles er en meget sød og fyldig vin, der kan sammenlignes med Sauternes. Enkelte producenter laver også en Vin de Paille, hvor druerne tørres på måtter vinteren over. Og endelig eksperimenteres der også med Eiswein, hvor druerne høstes så sent som december eller januar, langt inde i vintersæsonen.

Alsace og tysk vin

Flaskerne der bruges i Alsace med den karakteristiske slanke form, kaldet flutes, er de samme som dem der benyttes i Tyskland. Det samme slægtskab er der mellem de dyrkede druesorter. Trods lighederne, er der alligevel stor forskel på vinene fra Alsace og Tyskland. Vinene fra Alsace er tørrere og mere modne, grundet et let varmere klima, selvom vinmarkerne stadig ligger meget nordligt. Det varmere klima giver en større krop og mere fylde, som også kan aflæses af en højere alkoholstyrke. Tyske hvidvine kan sagens ligge på 5-7% alkohol, mens dem fra Alsace ligger i et mere normalt leje omkring de 11-12%.

Druesorter i Alsace

Auxerrois, Gewürztraminer, Muscat, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling